Set & reps

En lösning på den eviga diskussionen om set och reps – alltså hur många set av en övning du ska göra samt hur många repetitioner.

Du kan forska hur mycket som helst på set och reps och ändå ständigt hitta nya tips och modeller. För att bygga muskler mer effektivt anser de flesta att du ska lyfta tyngre vikter färre gånger, är du ny på en övning behöver du först hitta god teknik – och lyfta lägre vikter fler gånger (exempelvis 3 set av 15 repetitioner). Oavsett vad alla säger: 3 set av 12 repetitioner funkar alltid.

Förklaring: Hitta en vikt som du klarar av att lyfta tolv gånger med bra teknik. Sen: lyft den tolv gånger. Vila en minut. Lyft den tolv gånger till. Vila en minut. Lyft den tolv gånger till. Klar, gå till nästa övning. Och när vikten blir för lätt för att lyfta tolv gånger – kanske när du klarar av att lyfta den 15, 16 eller 17 gånger – öka vikten. Du blir starkare och får bättre teknik, så vikterna måste ökas för att stimulera dina muskler. Plus att det så klart är roligare att öka motståndet!

Kör hårt och smart!

Andra artiklar

Bli medlem

Bli medlem

Våra flexibla medlemskap finns i många varianter bara för att passa just dig och din träning.