Sex saker du kanske inte visste om löpning

Löpning – kanske världens mest tillgängliga träningsform! Oavsett om du älskar eller hatar det så har alla någon relation till löpning. Så här kommer några intressanta fakta som du kanske inte visste sedan innan?

Placebo gör dig snabbare Faktum är att man faktiskt blir en snabbare löpare med hjälp av placeboeffekten. En amerikansk undersökning visar att personer som fick dricka vad de trodde var syreberikat ”supervatten” sprang snabbare än vad de någonsin gjort tidigare. Eftersom deras syreinnehåll och andra mätbara världen förblev oförändrade så har forskare dragit slutsatsen att de sprang snabbare på grund av placeboeffekten.

Löpning och vinterbad Som du säkert vet frigör löpning en explosion av endorfiner, kroppens belöningssystem. Men visste du att du faktiskt kan få samma effekt av att vinterbada? 10 sekunder kallbad ger samma effekt i belöningssystemet som 20 minuters löpning. Så tänk då hur bra du mår om springer och vinterbadar efteråt?

Joggingtur på stranden Spring på stranden i sommar. Genom att löpträna i sand får du ut mer kondition och styrka än genom vanlig löpning. Eftersom du måste kämpa extra för varje steg i den lösa sanden blir varje steg jobbigare. Dessutom gör sanden att du tränar ditt avstamp på ett föredömligt sätt.

Starkare skelett Löpning är träning som har hög stötpåverkan och utsätter skelettet för belastning vilket gör att du får starkare ben. Stötarna gör att skelettet växer sig starkare, benmassan ökar och risken för benskörhet sjunker. Dessutom minskar risken att drabbas av artros om du springer.

Spring och sov bättre Visste du att du kan förbättra din sömn genom att springa? Det räcker med 20–30 minuter lätt löpning ett par dagar i veckan för att förbättra sömnen avsevärt. Men spring inte precis innan du ska sova, då är det svårt att komma ner i varv.

Tänk på hållning Hållning och armpendling är viktigt för att utvecklas som löpare. Tänk att du ska vara rak och ståtlig när du springer, och håll blicken framåt. Om du ser dina fötter när du springer tittar du för mycket ner och det blir ansträngt för din nacke. Håll en liten framåtlutning i kroppen så att du får gratis skjuts framåt. Armarna ska pendla nära kroppen och händerna ska vara lagom spända, tänk att du håller i två okokta ägg.

Andra artiklar

Bli medlem

Bli medlem

Våra flexibla medlemskap finns i många varianter bara för att passa just dig och din träning.