Sex vanliga misstag på gymmet

Har du precis börjat styrketräna? Kul! Då har en helt ny värld öppnat sig. Styrketräning går att variera i oändligheten och kan göras med maskiner, fria vikter eller din egen kroppsvikt. Men innan du sätter igång finns några saker som är viktiga att tänka på. Vi listar sex vanliga misstag på gymmet.

1. Du tummar på tekniken Tekniken är a och o när du är på gymmet. Lyfter du fel, vrider dig knasigt eller slarvar med övningar kan du skada dig ordentligt. En tumregel är att sätta tekniken innan du lassar på vikter. Testa övningarna några gånger utan vikter, titta dig i spegeln och be en kompis (eller ännu hellre en personlig tränare) att kolla så att det ser bra ut. Här kommer några universella tekniktips:

  • Lyft föremålen nära intill kroppen
  • Lyft med hela kroppen
  • Håll en rak rygg och stolt hållning
  • Håll samma vinkel på knä och fot

2. Du använder bara maskinerna Träningsmaskiner är ett superbra komplement till styrketräning med fria vikter, men fastna inte i maskinerna. Faktum är att du ofta får ut mer av din träning genom att använda fria vikter som skivstång, hantlar eller kettlebells. Fria vikter gör nämligen att du behöver stabilisera dig och använda hela kroppen, och därmed fler muskler.

3. Du gör samma övningar varje gång Kroppen behöver utmanas för att bli starkare. Om du månad efter månad följer samma träningsprogram utan att lägga på vikter eller byta övningar kommer din kropp vänja sig och resultaten stagnera. Men lugna puckar, du behöver inte göra några stora förändringar för att få bättre resultat. Att öka belastningen, göra fler eller färre repetitioner eller byta ordning på övningarna gör stor skillnad. 4. Du byter övningar för ofta Nu låter det som vi säger emot oss själva. Men att byta övningar för ofta är inte heller ultimat. Variation är förstås bra, men byter du övningar hela tiden hinner du aldrig bli stark i de muskelgrupperna du faktiskt tränar. Det tar några veckor för nervsystem och muskler att vänja sig och bli bra på en övning, så det lönar sig att ha lite tålamod innan du byter träningsschema.

5. Fel vikter Det är svårt att välja vikter, speciellt om du är ny på styrketräning. Det bästa är att börja lätt och testa sig fram, men generellt är det faktiskt många som mesar med vikterna. Du är starkare än du tror, speciellt i underkroppen. Så våga lägga på en till vikt nästa gång du gör benböj så ska du se att du orkar det också!

6. Du vilar inte Vila är superviktigt! Både mellan olika övningar och träningspass. Träning bryter ner kroppen och det är när du vilar som kroppen läker och blir starkare. Vilar du inte mellan olika övningar är risken större för att du gör teknikfel eller helt enkelt inte kan ta i så mycket som möjligt. Och vilar du inte mellan dina träningspass hinner kroppen inte återhämta sig och bryts ner istället för att byggas upp.

Andra artiklar

Bli medlem

Bli medlem

Våra flexibla medlemskap finns i många varianter bara för att passa just dig och din träning.