Stretching efter träning

När du tränar spänner du musklerna om och om igen och även efter träningen kvarstår en viss anspänning i muskelfibrerna. Genom att stretcha direkt efter träningen kan du hjälpa musklerna att slappna av, vilket också ökar blodcirkulationen och underlättar återhämtningsprocessen.

Huruvida stretching kan förebygga träningsvärk eller är emellertid ett sedan länge omtvistat ämne.

Förr trodde man att mjölksyra var orsaken till att man fick träningsvärk, på 70-talet trodde man att den berodde på spasmer i musklerna, sedermera antogs de mikroskopiska bristningar som uppstår i musklerna vid träning vara orsaken.

Och enligt de senaste forskningsrönen uppstår träningsvärk främst till följd av excentriska, eller bromsande, rörelser och då på grund av att halten av neuropeptiden CGRP, en så kallad smärtmediator, ökar i muskeln.

Bromsande rörelser i snabb hastighet verkade vara det som orsakade mest träningsvärk.

Stretching kan till viss del förhindra smärta eftersom den ökade blodgenomströmningen hjälper till att transportera bort mjölksyra och slaggprodukter från muskler och leder.

Massage kan eventuellt lindra värken, men det finns som sagt inga bevis på att stretching skulle hjälpa mot just träningsvärk.

Det finns däremot många andra goda anledningar att ta sig tid att stretcha ordentligt efter ett träningspass. Stretching håller musklerna smidiga och förhindrar att de blir styva och korta, vilket också främjar rörligheten och förebygger stelhet i senor och leder.

Men det är väldigt viktigt att du är försiktig när du stretchar och gör övningarna lugnt och metodiskt.

Ryckiga rörelser kan slita av de känsliga muskelfibrerna och orsaka mer skada än nytta, så se till att du slappnar av ordentligt och andas djupt och kontrollerat genom varje övning. Tänj sakta ut muskeln tills du känner ett lätt motstånd och håll kvar i det läget i minst 15 sekunder, öka sedan spänningen en aning och håll kvar ytterligare 15 sekunder. Upprepa övningen en gång till.

Andra artiklar

Bli medlem

Bli medlem

Våra flexibla medlemskap finns i många varianter bara för att passa just dig och din träning.