Styrkelyft vs tyngdlyftning

Vad är egentligen vad av styrkelyft och tyngdlyftning? Vi reder ut begreppen, snabbt och enkelt, så du har koll.

Det är först på senare år som lyftarpodium byggts och skivstänger spridits längs golven på ”helt vanliga” träningsanläggningar. Tidigare var detta utrustning som bara hittades i mer specialiserade lokaler – för just styrkelyft och tyngdlyftning. Anledningen till att utrustningen nu hittas lite varstans är att gemene man upptäckt hur bra träning de komplexa styrkemomenten från styrkelyft och tyngdlyftning är – men hur skiljer du dem åt? Ett enkelt sätt är att se på tävlingsmomenten:

Tyngdlyftning består av två grenar, ryck och stöt. Detta är de svenska namnen – vill du slänga dig med engelskans benämningar använder du snatch och clean and jerk. I momentet ryck ska lyftaren dra skivstången till raka armar i en rak och snabb rörelse. I momentet stöt drar lyftaren stången till raka armar i två rörelser – först till axlarna och sen, efter en kort vila, till raka armar.

I styrkelyft tävlas det i tre olika moment: knäböj, bänkpress och marklyft. Sedan läggs de totala maxvikterna som en deltagare lyft från dessa tre moment ihop – mest vikt vinner.

Andra artiklar

Bli medlem

Bli medlem

Våra flexibla medlemskap finns i många varianter bara för att passa just dig och din träning.