Toppa löpformen inför sommaren!

Våren är här, men det finns fortfarande gott om tid att utveckla träningen för att göra 2024 till ditt livs bästa löparsommar!

En bra grundträning under vintern är viktig, har du lagt den är det bara att succesivt öka träning in mot sommaren. Har du tagit det lugnt i vinter är en långsammare startsträcka att föredra. Var du än befinner dig är dessa fyra tips guld värda att väva in i din löpträning. Oavsett om du vill bättra på konditionen eller siktar på en halvmara.

Planera och schemalägg löpträningen

Det kanske låter torrt och trist att schemalägga något så roligt som löpträning. Men många planerar sin träning i förväg: dels för att veta vilka pass som väntar och dels för att kunna stanna upp och checka av regelbundet. Med en bra planering minskar du risken för skador eller överansträngningar och kan ringa in inför vilka lopp eller utmaningar du behöver toppa formen. Plus att det är inspirerande att gå upp på morgonen om du vet att du har ett härligt träningspass senare under dagen.

Variera rundorna du springer

Även om satt planering är bra behöver du såklart inte slaviskt följa det. Variera din löprunda, så du inte springer samma slinga hela tiden. Välj en liten stig eller annan gata som avstickare. Du får ny kraft genom att se olika platser och variera träningsrundorna. Eller prova att träna i grupp, som liten kul omväg från att alltid köra själv och gå in i din egen bubbla. Omväxling förnöjer, det stämmer extra in på löpträning. Variera långsammare distanspass med olika intervallupplägg. Ett tips är att springa intervaller upp för en backe, backträning ger starka ben!

Vässa löpformen i dagsljus

Våren öppnar upp portarna till flera månader av sol och ljusare dygn. Se till att ta vara på det. De flesta blir piggare och får automatiskt mer energi av att röra sig i dagsljus. Dessutom tankar du på med massor av D-vitamin som en bonus. En win win-situation, helt enkelt. När du springer i dagsljus minskar risken att halka eller snava på saker, som är större under vinterhalvåret.

Välj rätt skor för löpningen

När du köper löparskor är det viktigt att hitta ett par som är utformade efter ditt löpsteg, typ av löpning och hur du biodynamiskt belastar varje steg. Att hitta rätt skor med rätt sulor är viktigt, både för längre lopp på asfalt och terräng. Har du problem att hitta rätt kan det vara en god idé att gå i fotanalys. En snabbfixad lösning som betalar tillbaka enormt i ett längre perspektiv. Läs vår guide om om val av löparskor.

Glöm inte att både värma upp innan och stretcha ordentligt efteråt för att undvika skador. Känner du smärta på utsidan av knät? Det kan vara löparknä, i vår artikel om detta går vi igenom symtom och behandlingar för denna skada som kommer av överbelasting.

STC är stolt sponsor av Göteborgsvarvet, Vårruset och adidas Stockholm Marathon.

Andra artiklar

Bli medlem

Bli medlem

Våra flexibla medlemskap finns i många varianter bara för att passa just dig och din träning.