Trappträning – tips på bra övningar

Ibland krävs det inte mer än en trappa och lite träningssug för att få till ett riktigt bra träningspass. Med några enkla övningar kan du skapa ett varierat pass som sätter kroppen i rörelse.

Har du tillgång till en trappa så har du också möjlighet att skapa ett träningspass utformat precis så som du vill ha det. Det som är så bra med trappträning är att det är en träningsform som är väldigt lättillgänglig – du behöver egentligen bara en trappa. Om det sedan är inomhus eller utomhus spelar mindre roll. Trappträning hjälper dig dessutom att bättra på både flåset och styrkan.

Fördelar med trappträning

Att träna i trappa aktiverar de stora musklerna i både ben och sätet, alltså perfekt om du vet att det är där du vill lägga fokus. Tycker du dessutom om löpträning så är trappan det perfekta komplementet för att förbättra din löpteknik. Du jobbar på din kondition, stärker rätt muskler och får öva på att korta ner dina steg.

Tips på övningar i trappa

Värm först upp kroppen i runt tio minuter, förslagsvis med en powerwalk eller lättare löpning. Sätt sedan ihop passet med hjälp av övningarna nedan med så många varv som kroppen tillåter och beroende på hur lång trappan är.

  • Spring trappan upp så fort du kan, på varje trappsteg
  • Spring trappan upp så fort du kan, på vartannat trappsteg
  • Hoppa små jämfotahopp upp på varje trappsteg
  • Hoppa stora jämfotahopp upp på vartannat trappsteg
  • Gå utfallssteg upp, så långa du klarar av
  • Gå trappan upp genom sidogång i form av squats, böj på benen och håll rumpan i låg position
  • Kryp upp för trappan med hjälp av både händer och fötter, ligg lågt med rumpan (puta inte)
  • Känner du bara få gå i trappan är det bra träning också, organisationen 100 trappsteg som stöds av Karolinska Institutet lyfter fram hälsoeffekterna med att gå i trappor.

Här har du fler bra tips på hemmaträning

Andra artiklar

Bli medlem

Bli medlem

Våra flexibla medlemskap finns i många varianter bara för att passa just dig och din träning.