Träna rumpa och ben med gummiband!

Starka sätesmuskler är centrala för kroppens styrka, en grund som i längden ger både bättre hållning och minskar risken för ryggbesvär. Det finns många bra övningar för rumpa och ben, som du enkelt utför med gummiband.

Börja med att välja ett gummiband som passar dig och de övningar du väljer att träna. Idag finns flexibla träningsband i både textil och latex, som ger olika motstånd. Dubbelkolla gärna med expert, som hjälper dig att använda rätt band. Därefter kan du ta dig an dessa fyra bra övningar.

Donkey kicks En grymt bra övning för att träna rumpan. Ställ dig på alla fyra och placera gummibandets ena ände under högerhanden och den andra runt högerfoten. Håll bålen spänd och rak, utan att svanka ryggen. Sträck benet bakåt och uppåt, tills benet är utsträckt i linje med ryggen. Stanna i utsträck läge och återgå sedan långsamt tillbaka. Kör några repetitioner och byt till vänster sida.

Knäböj Klassikern knäböj är enkel att utföra och väldigt effektiv. Med ett träningsband runt knäna får framsida lår och höfter jobba ordentligt. Börja med att stå rakt, med benet brett isär. Gummibandet runt knäna ska vara spänt och ge motstånd. Böj på knäna genom att skjuta höften bakåt och nedåt, som när du sätter dig på en stol. När låren är i 90 graders vinkel trycker du dig tillbaka upp. Tänk på att pressa knäna utåt, så även höfterna får jobba.

Bensträck bakåt Ska du träna sätesmuskeln är denna övning grym. Fäst gummibandet runt ett bordsben eller liknande stabilt, den andra änden fäster du runt vristen. Böj lätt på stödjebenet och spänn underkroppen, samtidigt som du drar det sträckta benet bakåt. Sträck i höften och tänk på att hålla överkroppen stilla under rörelsen. Stanna några sekunder i utsträckt läge, innan du långsamt återgår till utgångsläget. Sätesmuskeln, men även ben och höfter, får jobba i bensträck bakåt.

Marklyft Marklyft utan stång? Jodå, med ett träningsband går det utmärkt. Raka marklyft med gummiband är bra träning för bland annat baksida lår. Ställ dig på mitten av bandet och håll ändarna i händerna intill låren. Böj överkroppen framåt, med rak rygg och lätt böjda knän. Böj dig så långt du klarar och sträck sedan upp kroppen. Rörelsen ska främst ske genom att låta höften jobba, genom hela övningen.

Med stärkt rumpa och vältränade benmuskler motar du ryggvärken i grinden!

Fler övningar med gummiband

Träna bröstmuskler med gummiband Enkla övningar med gummiband Axelpress med gummiband

Andra artiklar

Bli medlem

Bli medlem

Våra flexibla medlemskap finns i många varianter bara för att passa just dig och din träning.