Träna upp din kondition utan att springa

Att konditionsträning är viktigt är ingen nyhet. Det minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar samtidigt som det förbättrar kroppens återhämtningsförmåga och immunförsvar. En klassisk konditionsträning är löpning – en utmärkt träningsform att förbättra sin kondition på, men som inte passar alla. Vi har därför listat några alternativ!

Hopprep Låt oss ta en nostalgitripp till skolgården och plocka fram hopprepet igen. Det är faktiskt en enkel och väldigt effektiv form av konditionsträning. Genom att hoppa aktiverar du stora muskelgrupper i hela kroppen samtidigt som du förbättrar din kondition och koordination. Hopprep kräver dessutom minimal utrustning och kan i princip utföras var som helst. Vare sig du är nybörjare eller erfaren träningsentusiast är hopprep en träningsform som går att utveckla och variera med hjälp av tempo och intensitet. Gillar du puls och att träna med rep så kanske battle ropes är något för dig.

Backintervaller Man måste inte springa intervaller för att få en bra träningseffekt. Att promenera i backar kan vara effektivt och utmanande det också. På så sätt stärker du underkroppen och bålen samtidigt som du ökar konditionen. Håll ett högt tempo i branta backar, eller hitta några trappor att gå i. Mer inspiration kring att träna i trappa. På många av STCs gym finns även trappmaskiner. Kom ihåg att värma upp och göra rörlighetsövningar för att förbereda kroppen. Fokusera alltid på rätt teknik istället för att pressa dig själv för mycket.

Tabata Tabataträning är en japansk högintensiv träningsmetod som erbjuder en effektiv konditionsförbättring och fettförbränning på kort tid. Det innebär att du utför åtta intervaller av 20 sekunder med maximal ansträngning följt av 10 sekunders vila. Denna cykel upprepas under totalt fyra minuter. Kombinera till exempel burpees och utfall, armhävningar och sidoplankan eller höga knän och höftlyft. Läs mer om tabata!

Cykling Cykling är en utmärkt konditionsträning som belastar benmusklerna och förbättrar hjärt- och lungkapaciteten. Du kan cykla utomhus på vägar eller stigar, eller använda en motionscykel inomhus. Välj en intensitet och hastighet som utmanar dig och variera mellan lugnare perioder och mer intensiva intervaller för att öka konditionen. STCs olika cykelpass är en favorit hos många medlemmar. Vill du få in vardagsmotion är även cykling ett väldigt bra transportsätt till och från jobbet eller skolan.

Simning Det första man tänker på när man tänker på konditionsträning är kanske inte simning. Men faktum är att simning kan vara väldigt effektivt om du varierar intensiteten och de olika simstilarna. Simning är också en väldigt skonsam träningsform som tränar hela kroppen samtidigt. För dig med skador eller som vill undvika belastning på leder är alltså simning ett väldigt bra alternativ.

Andra artiklar

Bli medlem

Bli medlem

Våra flexibla medlemskap finns i många varianter bara för att passa just dig och din träning.