10 tips – så håller du igång träningen i sommar!

Under sommaren och semestern är det lätt att man tappar träningsrutinerna. Även om du ska njuta av dina semesterdagar så är det en god idé att fortsätta med träningen i någon form. Här ger vi dig inspiration på hur du kan hålla igång din sommarträning och ha en mer aktiv semester.

Vardagen ser ofta annorlunda ut under sommaren och semestern. Det kan därför vara svårt att hålla fast vid sina vanliga träningsrutiner – speciellt om du inte befinner dig på hemmaplan utan är på resande fot, i stugan eller någon annanstans. Men den här tiden på året är ett utmärkt tillfälle att prova andra träningsformer än vad du normalt sett gör, speciellt om du är långtifrån ett gym eller andra träningsinrättningar.

Även om träning är viktigt så glöm inte vila och återhämtning. Det krävs flera veckors uppehåll för att känna av en förändring i styrka och kondition. Med det sagt är det viktigt att du tillåter dig själv att vila under semestern. Om du ställer för höga krav på dig själv och går in med förhoppningen om att träna i samma utsträckning som vanligt, är risken stor att du tappar motivationen och inte tränar alls. Den bästa träningen är den som blir av och den som du mår bra av! Nedan ger vi tips på 10 olika saker du kan träna i sommar!

1. Utomhusgym

I vårt avlånga land finns det massvis med utomhusgym som du kan träna på när som helst på dygnet. Träningsredskap och maskiner kan variera, men de allra flesta utomhusgymmen är försedda med tillräckligt många redskap för att du ska kunna träna igenom hela kroppen. Vad slår egentligen ett härligt träningspass utomhus där du får frisk luft och solbränna på köpet?

2. Simning

Simning är en av de snällaste träningsformerna för kroppen. Förutom att armar, ben, mage och rygg tränas på en och samma gång, stärker simning både hjärtat och lungorna. De dagar du ska iväg och bada kan du passa på att slå två flugor i en smäll genom att ta en simtur och samtidigt njuta av ett dopp i det blå. Om du tycker att det är roligare att träna tillsammans med andra, är det en god idé att köra ett vattengympapass tillsammans. Läs mer om simning!

3. Kettlebells

Om du inte har tränat med kettlebells tidigare så kommer du att bli förvånad över hur mycket det faktiskt går att göra med en kettlebell – och inte minst hur smidig den är. Kettlebells är utmärkta för både konditions- och styrketräning. Ett tips är att skaffa två i olika vikter till att börja med – en som är lite lättare, och en som känns mer utmanande. En riktigt bra övning som är en ordentlig genomkörare för hela kroppen är ”Ryska svingar”.

4. Gummiband

Träna med gummiband (motståndsband eller resistance bands) kan du göra i princip vart som helst och du kan lätt få ihop ett helt träningspass med det. Speciellt om du har gummiband med lite olika motstånd. Banden tar lite plats och väger nästan inget.

5. Löpning

Löpning har blivit en folksport och människor i alla åldrar springer, nya motionslopp poppar upp hela tiden. Sommaren och semestern är utmärkt för löpning då det finns möjlighet att upptäcka och utforska nya platser. Är du ny på löpning? Läs då vår artikel löpning för nybörjare där får tips och råd på hur du kommer igång.

6. Powerwalks

Om du inte är sugen på att springa/löpa så kanske powerwalks är något för dig. Det finns forskning som pekar på att längre powerwalks har samma goda hälsoeffekter som löpning. När du powerwalkar (raskare promenader) får du igång puls, flås och blodcirkulation och bränner kalorier. Läs mer om powerwalks!

7. Yoga

Är yoga en träningsform? Ja. Det finns många varianter av yoga där man jobbar med alltifrån statisk styrka till rörlighet/smidighet och du kan själv lätt komma igång genom att titta på gratis instruktionsfilmer. En populär kanal på Youtube är ”Yoga with Adriene”. Vill du läsa mer om yoga så har vi samlat bra läsning här.

8. Vandring

Sverige är otroligt rikt på vandringsleder från norr till söder med olika svårighetsgrader och tidsåtgång. Vissa leder gör du på några timmar medan andra kräver att du har med dig tält för övernattning. Vandring är en bra träningsform samtidigt som du får en naturupplevelse. I den här artikeln får du tips på leder och packning.

9. Hopprep

Hopprepsträning ökar i popularitet och är du på jakt efter ett riktigt svettigt pass där du håller igång med hela kroppen och får upp pulsen så kan hopprep vara något för dig. Det är en bra och rolig konditionsträning samtidigt som du får jobba med koordinationen.

10. Trappträning

Trappträning är en underskattad träningsform och här aktiverar du de stora musklerna i både ben och sätet. Den skönaste trappträningen på sommaren sker utomhus, i städer brukar det finns stora publika trappor där det är enkelt att köra ett träningspass. I vår artikel om trappträning så får du ett färdigt program.

Andra artiklar

Bli medlem

Bli medlem

Våra flexibla medlemskap finns i många varianter bara för att passa just dig och din träning.