Tre enkla steg till en aktiv semester

De flesta av oss kan nog relatera till känslan när man kommer tillbaka från semestern och inser att såväl träning som en sund livsstil försakats under några veckor. Här är lösningen till en aktiv semester och mindre ångest i höst.

Vi vet hur det är. Vardagens måsten och jobbstress ska äntligen ersättas av tre, fyra veckors avkopplande tillvaro med familj och vänner. De vanliga passen på gymmet, hälsoluncherna på salladsbaren och kvällsturerna i joggingspåret får se sig utmanövrerade av lata dagar i hängmattan eller solstolen och ett smörgåsbord av läskande drycker, glass och grillat. Sommaren ska maxas och ingenting får försakas – bortsett från träningen då.

Men det finns sätt att behålla den sköna sommarkänslan OCH samtidigt tillgodose kroppens behov av aktivitet. Och det behöver inte handla om stenhårda pass fem dagar i veckan, utan mer om att låta musklerna få lite välbehövlig stimulans lite då och då. Som en ren bonus, förutom att du undviker semesterplufsighet och liggsår, så kommer du att ha mer energi till semesterns alla upptåg och dessutom känna dig ännu piggare när du solbränd och fin trillar in på kontoret i höst.

1. Hitta tidpunkten Vissa trivs med att riva av träningspasset direkt på morgonen innan nära och kära vaknat till liv, andra vill hellre klämma in småaktiviteter under dagen medan några tycker att kvällen är den optimala tiden för träning. Värdesätter du dina sovmorgnar är det kanske en löptur i solnedgången eller ett styrkepass mitt på dagen som du ska satsa på. Känn efter vad som passar dig bäst och låt det sunda förnuftet tala. Försök sedan att få träningen att bli en lika naturlig del av din dagliga rutin som att borsta tänderna eller tända grillen. Apropå grillkvällar, tänk på att ju tidigare på dagen du kör ditt pass, desto större är chansen att det inte krockar med mer lockande kvällsaktiviteter och därför faktiskt blir av.

2. Hitta aktiviteten Semestern ska vara en tid utan måsten. Välj därför det du gillar och trivs med, och underskatta inte värdet i vardagsmotion. En powerwalk till kiosken, en spontan simtur under morgondoppet eller en lite extra intensiv strandtennismatch är inte fy skam. Av årets alla dagar är det just nu som möjligheterna till varierad träning är som allra bäst. Skön sommarluft och en klädsam solbränna får du liksom på köpet.

3. Hitta träningskompisar Alla upplevelser blir trevligare om man delar dem med någon annan, så enkelt är det. Att omväxling förnöjer och dessutom är mumma för din kropp gör inte saken sämre. Se därför till att engagera de personer du har i din närhet, oavsett om det rör sig om din partner, dina barn, vänner eller grannar. Turas om att välja dagens aktivitet och var kreativa. Varva en rafflande match beachvolleyboll eller en runda discgolf med yoga, cykling eller ett tabatapass. Involverar du barnen kommer det troligtvis inte bli några som helst problem att komma på innovativa dagsaktiviteter.

Simma lugnt, träna lagom och ha en skön semester!

Andra artiklar

Bli medlem

Bli medlem

Våra flexibla medlemskap finns i många varianter bara för att passa just dig och din träning.