Hur mycket ska man dricka i värmen?

Människor svettas ungefär en halv liter per dag, men under varma sommardagar kan man svettas upp till fyra liter. Är du inte noga med att få i dig vätska kan du drabbas av vätskebrist. Det kan i sin tur leda till att du blir yr, trött och får ont i huvudet. Men hur vet man egentligen hur mycket vätska som är tillräckligt? Här kommer några goda råd på vägen.

Hur mycket vätska är tillräckligt?

Oftast får vi i oss tillräckligt mycket vätska genom att äta och dricka som vanligt. Om man dricker när man är törstig räcker det för att hålla sig på en bra nivå. Men är det extra varmt ute svettas vi mer och bör även tänka på att få i oss mer vätska, framförallt gäller detta riskgrupper som små barn, gamla och sjuka. Hur mycket vatten man ska dricka är individuellt och beror på hur mycket man svettas och hur aktiv man är. Men generellt sätt räcker det att dricka ungefär 1,5–2 liter vätska om dagen. Detta ska dock ökas på under varma dagar.

Ät saker som innehåller vätska

När det är varmt tappar många aptiten och kan glömma bort att äta och dricka, men det är viktigt att få i sig näring under varma dagar. En smart sak när aptiten tryter är att äta sådant som är fräscht och innehåller mycket vätska, som melon, tomat, gurka eller sallad. Det är också bra att fylla på med salt, så lite fetaost eller annan salt ost är en bra topping.

Drick vätskeersättning

Om du svettas mycket och bara får i dig vanligt vatten kan kroppen ändå känna sig uttorkad. Då är det smart att blanda vattnet med lite vätskeersättning. Det innehåller salt, socker och mineraler som är sådant som vi svettas ut och därmed behöver fylla på med.


Håll koll på urinen

Färgen på urinen är en bra indikator på om kroppen behöver mer vätska eller inte. Om urinen är ljus har du ingen vätskebrist. Är den däremot mörk och koncentrerad behöver du fylla på med mer vätska.

Drycker att undvika

Alkohol är vätskedrivande och bör undvikas om du vill förebygga vätskebrist. Det kan också vara bra att komplettera varje kopp kaffe med ett glas vatten då även kaffe är en vätskedrivande dryck.

Andra artiklar

Bli medlem

Bli medlem

Våra flexibla medlemskap finns i många varianter bara för att passa just dig och din träning.