Grönsakerna som piggar upp januari

Det dröjer några månader innan vi kan frossa i bär och nyskördade grönsaker, men även januari bjuder på några färgklickar i grönsakshyllan. Här kommer fem grönsaker som är i säsong nu.

Nej januari är inte en skördemånad, men det finns flera svenska rotfrukter och kålsorter att välja på som ger dig de vitaminer och antioxidanter du behöver i vintermörkret. Häng med på en snabbgenomgång!

Morötter

En verklig trotjänare är moroten! En enda morot täcker dagsbehovet av A-vitamin, de är rika på kalium och antioxidanter, samtidigt som den främjar salivproduktionen – en riktig kompis för tänderna. Riv ner lite i din bolognese eller bröddeg, gör en morotssoppa eller varför inte morotsplättar? Dessutom är de klimatsmarta, 1 kilo morötter orsakar bara en femtedel så mycket växthusgaser som 1 kilo tomater. Och du, hela moroten går att äta!

Brysselkål

Nä nu tycker vi att det är dags att låta brysselkålen få uppskattning utanför julbordet. Visste du till exempel att 100 g brysselkål innehåller mer C-vitamin än 100 g apelsin? 85 mg versus 53,2 mg. Dessutom är de rika på både folsyra och järn. Testa att steka dem tillsammans med vitlök och persilja eller gratinera dem i ugn med riven västerbottenost.

Rödkål

När vi ändå är inne på julbordsfavoriterna är det klart att vi måste lyfta rödkål. Den röda färgen kommer från antocyaniner samma antioxidant som finns i blåbär, och precis som sina gröna kålsläktingar är rödkålen rik på C-vitamin. Testa att pickla rödkål tillsammans med ingefära, gör vietnamesiska vårrullar eller ge klassikern kålpudding en ny röd, twist.

Pepparrot

Vem behöver chili när det finns pepparrot? Denna peppriga rot är hjärtats bästa vän, rik på kalium som sänker blodtrycket samtidigt som riven pepparrot har visat sig sänka pulsen medan man äter. Dessutom rensar senapsoljorna i roten bihålorna, perfekt vid en förkylning.

Pepparrot är gott till det mesta, riv ner lite i potatismoset, toppa torsken eller kombinera med syrliga smaker som picklade rödbetor.

Rödbeta

Visste du att rödbetan från början odlades som läkeört? Inte så konstigt kanske när rödbetor innehåller samma antioxidant som rödkål, är rika på mineraler, järn och såväl C- och B-vitamin. Testa att göra rödbetsburgare, pressa till morgonjuicen eller varför inte baka en rödbetskaka? Och helt ärligt, finns det någon godare vintersallad än Chèvre chaud med bakade betor?

Och du, glöm inte frysdisken när suget efter andra grönsaker och frukt och bär slår till.

  • *

  • *

Andra artiklar

Bli medlem

Bli medlem

Våra flexibla medlemskap finns i många varianter bara för att passa just dig och din träning.