5 tips för bättre sömn

Har du svårt att få ihop dina 6–9 timmar av sömn per natt? Du är inte ensam. Enligt Vårdguiden drabbas ungefär var tredje person då och då av sömnbesvär. Vanligaste orsaken är stress. Så vad kan man då göra för att förbättra sin sömnkvalitet och göra det lättare att somna? STC har samlat några handfasta tips.

Kroppen behöver sömnen för att återhämta sig, samtidigt som det är under sömnen som kroppens immunsystem aktiveras och produktionen av stresshormoner går ner. Sömnbehovet är individuellt men vuxna behöver mellan 6–9 timmars sömn per natt. Behovet minskar sedan i takt med att vi blir äldre. Så länge du fungerar bra dagtid och orkar göra sakerna du vill får du tillräckligt med sömn. En eller ett par nätter av dålig sömn är heller ingen större fara, det kompenserar kroppen själv för med att nästkommande natt innehåller extra mycket djupsömn. Här kommer fem tips för att göra det lättare att somna och förbättra sömnen:

1. Skapa rutiner Hur tråkigt det än kan kännas med rutiner är det vad vår kropp mår bäst av. Försök att komma i säng och gå upp runt samma tid varje dag. Låt timmen innan det är dags att krypa ner mellan lakanen se likadan ut med lugna skärmfria aktiviteter. Klassiker som att dricka en kopp koffeinfritt te och läsa en bra bok, eller att lägga fram kläder inför morgondagen är klassiker av en anledning.

2. Undvik koffein, nikotin och alkohol Det kan vara lockande att ta en stadig whiskey för att hjälpa sömnen på traven, men även om det kan bli lättare att somna blir sömnen ytligare och du vaknar ofta tidigare än vanligt. På samma sätt kan koffein och nikotin störa sömnen. Det är vanligt att det tar längre tid för snusare och rökare att somna och de vaknar oftare under nattens lopp. Pröva att ta sista koppen kaffe eller sista snuset någon timme tidigare än vanligt, och tänk på att även energidrycker och coca cola innehåller koffein. **

  1. Träna för bättre sömn** Regelbunden träning är en av huvudnycklarna till bra sömn. Du mår bättre, orkar mer och blir naturligt trött inför kvällen. Dessutom frigörs endorfiner som minskar stress och ångest vilket i sin tur gör att man sover bättre.

4. Förbered sovrummet för natten För att få en bra sömnkvalitet gäller det att skapa en miljö som ger rätt förutsättningar. Att sovrummet är tyst, mörkt och lagom svalt är tre faktorer som är väsentliga för att du ska kunna sova gott. Öppna sovrumsfönstret en stund innan det är dags att sova, använd gärna öronproppar och se till att rensa bort datorer och mobiltelefoner från sovrummet. Vänj kroppen vid att det här är ett rum för sömn och inget annat. Vänd också bort eventuella väckarklockor. Att hela tiden se vad klockan är blir bara en onödig stressfaktor.

5. Slappna av Stress är en av de vanligaste orsakerna till insomningssvårigheter. Kroppen kommer upp i varv och nervsystemet blir inställt på vakenhet. Pröva avslappningsövningar för att komma ner i varv. Handlar det om yttre stress från jobb eller skola kan det vara värt att skriva ner en plan eller kom ihåg-lista för morgondagen så att du sedan kan släppa det. Är det negativa tankar som skaver kan du testa att se på dem med distans, observera att du får en tanke men påminn dig själv om att det bara är just det – en tanke och inte en sanning. Ligger stressen i att det är svårt att somna, är steg ett att inte hålla koll på klockan och hela tiden räkna hur många sömntimmar du får. Steg två att kliva upp ur sängen och göra något annat en stund. Sätt dig i soffan och läs ett kapitel ur en bra bok. Du blir tröttare och somnar förhoppningsvis lättare när du sedan återvänder till sängen.

Sov gott!

Andra artiklar

Bli medlem

Bli medlem

Våra flexibla medlemskap finns i många varianter bara för att passa just dig och din träning.