Handbollsproffset toppar formen på STC Ystad

När tyska ligan avbröts till följd av Coronapandemin tog Jim Gottfridsson, Sveriges lagkapten i handboll, sitt pick och pack och åkte till Ystad för att fortsätta träna på egen hand. Tillsammans med STC:s PT Henrik Jönsson har han nu kämpat hårt för att komma tillbaka starkare än aldrig förr.

Ystadpågen och handbollsproffset Jim Gottfridsson är lagkapten i svenska landslaget och spelar sedan sju år tillbaka i SG Flensburg-Handewitt, ett av de bästa lagen i tyska handbollsligan. Men i mitten av mars avslutades säsongen abrupt. Tyskland stängde i princip ner hela landet och laget fick varken spela handboll tillsammans eller gå till gymmet.

– När Corona bröt ut avbröts tyska ligan. Vi spelare blev tvingande att vara kvar i regionen i sex veckor eftersom ingen visste om ligan skulle avslutas helt eller om den bara var på paus. Vi befann oss i en konstig karantänbubbla på grund av tyskarnas hårda regler. Jag fick vara mycket i trädgården och göra egen träning med armhävningar, situps och upphopp. Det är inte samma sak att stå i en trädgård som att vara på ett gym, men jag gjorde så gott jag kunde, säger Jim.

Flyttade träningen till STC Ystad

I slutet av april kom beslutet att laget blev permitterat och fick lov att lämna Tyskland. Jim som har sommarhus i Ystad såg sin chans att ta med familjen hem och fortsätta träningen i Sverige där det fanns större friheter och möjlighet att träna på gym.

– Jag hörde av mig till Henrik Jönsson som är en gammal vän och PT på STC i Ystad och frågade om han ville vara min tränare. Han sa ja och nu har vi tränat tillsammans nästan varje dag i åtta veckor. Det har fungerat jäkligt bra och jag och Henrik har fokuserat på hur jag ska bli starkare och bättre.


Ett tillfälle för återhämtning

Ett handbollsproffs har tre veckors semester per år. Resten av årets 11 månader är fyllda av träning, matcher och kval. Det finns sällan tid för ordentlig rehabilitering från skador och ett sådant liv tär på fysiken. Men i och med Corona har många idrottsproffs fått tid att stärka upp kroppen.

– Det är klart att avbrottet är tråkigt. Men vi som spelar i toppklubbar i Europa kan ha stor fördel av detta. Att vara proffs i 12 år och aldrig få tid att vila ordentligt är inte bra fysiskt. Nu fick jag i mitten av min karriär ett längre avbrott med vila och styrketräning och fokus på att bli stark igen. Det ser jag som positivt.

Men det finns såklart utmaningar med att vara borta från laget. Jim beskriver sig som en social person och han saknar att träna tillsammans med sina lagkamrater som han annars spenderar otroligt mycket tid ihop med. Men genom att träna på STC tillsammans med Henrik får han en del av den kakan också.

– Det är perfekt att ha en personlig tränare som lägger upp min träning så jag får ut full effekt av varje pass jag gör. Sedan är det kul att få träna i en så inspirerande miljö. På STC finns allt jag behöver och det är en skön atmosfär. Jag börjar känna igen personer på gymmet och jag pratar både med personal och andra som är där och tränar.

På besök i moderlaget När Jim inte är på gymmet tillsammans med Henrik hänger han på stranden med sin sambo och sina två barn eller träffar familj och vänner som bor kvar i Ystad. Dessutom har han tagit kontakt med sin gamla klubb IFK Ystad som han tränar med två till tre gånger i veckan.

– Jag ringde och frågade om jag fick vara med och kasta lite boll för att inte tappa den träningen. Jag älskar att styrketräna men jag saknar ändå mitt jobb, att spela handboll. Så det känns skönt att kunna spela lite tillsammans med dem.

Men efter midsommar blir det några veckors semester för Jim. Sedan är det dags att åka tillbaka till Tyskland, om allt går enligt planerna det vill säga.

– Vi åker på handbollsträning med tyska klubblaget i slutet av juli så då måste jag vara tillbaka. Dock har det kommit nya regler i distriktet jag bor i om att alla svenskar måste sitta i karantän i 14 dagar innan de släpps in i Tyskland. Så beroende på om reglerna ändras eller inte så åker vi i mitten eller slutet av juli.

Siktar mot OS i Tokyo 2021

Nu är Jim taggad på att börja spela handboll igen. Tyska ligan drar igång i oktober och förväntas pågå till juni 2021. Sedan blir det förhoppningsvis ett VM i Egypten i januari samt ett OS-kval i mars.

– Nu är målet att komma tillbaka i bra form. Men det stora målet är att landslaget ska kvalificera sig till OS. Jag var med i OS 2016 och det vill jag uppleva igen, det är speciellt att få uppleva det som idrottsmänniska.

Namn: Jim Gottfridsson

Ålder: 28 år

Familj: Sambo och två barn

Bor: Född i Ystad, bor i Handewitt i Tyskland

Position: Mittnia

Lag: i SG Flensburg-Handewitt

Meriter i urval: Guld i tyska ligan 2018 och 2019. Champions League-mästare 2014. EM silver 2018 där han också utsågs till den mest värdefulla spelaren i hela mästerskapen.


Andra artiklar

Bli medlem

Bli medlem

Våra flexibla medlemskap finns i många varianter bara för att passa just dig och din träning.