Rätt material till rätt träningsform

Det finns inget dåligt väder.. ja, du kan säkert fortsättningen. Men det ligger något i det för väljer du kläder i lämpligt material kan du träna i nästan vilket väder som helst. Här kommer tips på hur du hittar rätt i djungeln av träningskläder.

Löpning, HIIT, yoga eller slappa hemma efteråt – varje del av träningen blir enklare med rätt plagg och rätt material. Tänk efter före och investera utifrån vilka träningsformer du brukar köra. Ju oftare du tränar, desto viktigare är det att välja rätt sorts material. Här följer en snabbguide bland de vanligaste materialen och vilka du bör välja till vad.

Nylon

Ett bättre basplagg absorberar fukt, så du håller dig torrare längre. Där är nylon utmärkt, i allt från tröjor till tights. Se till att anpassa passform efter träningsform: tajtare vid högintensiva pass och lite mer lössittande vid lättare motionsträning. Under vinterträning utomhus är nylonplagg en perfekt bas som andas och håller huden torr – så du slipper frysa.

Polyester

Polyester är en minst lika bra träningskompis som nylon. Nästan alla tänkbara träningskläder finns – och är bäst – i funktionsinriktad polyester. Hit hör även spandex. Rent allmänt bör du fokusera på passform och inte storlek när du väljer funktionskläder. De ska sitta tight, men ändå kännas sköna under träningen.

Goretex

Goretex är guld för utomhusträning. Inte minst i länder som Sverige, som har ungefär en miljon regntimmar per år (åtminstone känns det så). Goretex är såväl vatten- som vindtätt och skyddar bra året runt. Tänk lite tajtare passform och gärna lager på lager under, om du kör utomhuspass under vinterhalvåret.

Bomull

Nja, även om klassisk bomull är mjukt och behagligt är det långt ifrån optimal när det kommer till träningsplagg. Kör du högintensiv träning är syntetiska material mycket bättre. Bomull är bekvämt, men under svettiga pass stängs fukten inne i plaggen, som blir tunga och snabbt kalla. Om du däremot slappar efter stretch och dusch är lössittande bomullskläder riktigt gött att skrota omkring i.

Med en bred och mångsidig garderob kan enkelt välja plagg efter träningsform. Tänk efter före, som sagt – så löser sig det mesta!

Andra artiklar

Bli medlem

Bli medlem

Våra flexibla medlemskap finns i många varianter bara för att passa just dig och din träning.