Träna för att bygga muskler!

Sugen på att öka träningen från motionsnivå till de lite tyngre vikterna? Det finns flera sätt att bättra på muskelmassan, men även nödvändiga detaljer att tänka på när du ökar träningsmängden mot större muskler.

Ingen går från nybörjare till Dwayne ”The Rock” Johnson på en vecka, som du såklart redan vet. Om du aldrig tidigare hissat skrot eller löptränat behöver du börja lugnt och öka succesivt. Men om du redan tränar regelbundet och vill höja dig ett par snäpp är dessa fyra punkterna viktiga att tänka på när du bygger muskler.

Fokusera på grunderna Basövningar som bänkpress, knäböj och marklyft aktiverar större delen av kroppens muskelgrupper. Det ger en bra helhetsträning, som leder till snabbare muskeluppbyggnad. Fokusera på några sådana stabila grundövningar, lägg senare till individuella muskelgrupper. Du behöver lyfta ganska tungt när du börjar bygga, så värm upp ordentligt innan. Ett tips är att ta hjälp av en erfaren träningskompis eller personlig tränare för att säkerställa rätt teknik.

Träna regelbundet Som med nästan allting blir även träning bättre om du gör den regelbundet. Sätt ett schema och håll dig till det – så långt det är möjligt. Är du sjuk eller har åkt på en sträckning ska du givetvis inte köra maxpass på gymmet, utan vila. Men är du frisk och har tid, håll ett bra träningsschema. I repetitionerna göms de små skillnaderna.

Återhämtning Apropå vila, så är det en viktig del av all träning. Även att äta ordentligt. Fuska inte med vare sig måltider eller nattsömn, det är då kroppen återhämtar sig och bygger upp muskelmassan. Öka kaloriintaget när du ökar träningsdosen, du behöver energin. Sov 7-8 timmar per natt. Och underskatta inte mellanmål och en tupplur!

Ha tålamod Rom byggdes inte på en dag, och allt det där. Du kommer hamna i perioder då ingenting verkar hända, varken på vågen eller framför spegeln. Men ha tålamod och håll din planerade träningsstrategi. Resultat väntar på andra sidan nästa repetitioner och pass. Håll ut, så kommer belöningen förr eller senare.

Och glöm inte att ha roligt under och mellan passen. Det är då träning är som allra bäst!

Andra artiklar

Bli medlem

Bli medlem

Våra flexibla medlemskap finns i många varianter bara för att passa just dig och din träning.