5 vanliga orsaker till ont i ryggen

Nästan alla får ont i ryggen någon gång under livet. Orsakerna till det varierar men det finns några vanliga anledningar till att ryggvärk uppkommer. Här listar vi dem och ger dig avgörande knep för att kunna undvika smärtan.

1. Stillasittande Långa dagar framför datorn kan få vem som helst att uppleva smärta i ryggen. Våra kroppar är konstruerade för ett liv i rörelse och blir snabbt trötta och stela av att sitta stilla. För den som jobbar på kontor är det ett smart drag att försöka resa på sig ofta och att hålla ryggen i en rak position vid skrivbordet. En bra arbetsstol och ett skrivbord i rätt höjd är a och o för ergonomin. Glöm inte bort att det går fint att stå upp och arbeta också!

2. Dålig hållning och snedbelastning De där små sakerna i vardagen, som vi gör hela tiden, är ofta det som påverkar den stora helheten som mest. Grunden till en balanserad och välmående rygg är att belasta den på rätt sätt. En av de allra viktigaste åtgärderna som du kan göra för att undvika ryggont är att ta kontroll över hållningen. Sträck på ryggen och dra bak axlarna. Försök även att lägga märke till hur du sitter och står. Ryggen mår som allra bäst när kroppsvikten fördelas jämnt över båda fötterna.

3. Tunga lyft Det är knappast någon nyhet att tunga, snabba och okontrollerade lyft tär på ryggen. Trots det är det just så som många skadar sig. Det är inte läge att försöka spara tid just här. Ta alltid några extra sekunder och fundera över om någon kan hjälpa till att bära den där bokhyllan eller tvååringen kanske kan gå själv. Och OM du faktiskt måste utföra ett tungt lyft - fokusera noga på att hitta rätt position och att göra kontrollerade rörelser. En viktig tumregel är att sträcka på ryggen och låta benen göra jobbet!

4. Ojämn och fel utförd träning Att träna är givetvis bra för både ryggen och den allmänna hälsan. Faktum är att en stark bål- och ryggmuskulatur ofta är svaret på frågan om hur man undviker ont i ryggen. Men ibland kan träning också vara det som orsakar smärtan. Tänk på att inte välja för tunga vikter eller att göra för avancerade övningar där du riskerar att tappa magstödet och felbelasta ryggen. Var även noga med att lägga upp din träning på ett vis så att alla muskelgrupper får jobba. Att bygga muskler och stretcha ojämnt kan nämligen också resultera i ryggsmärta. Ett hett tips är att då och då träna ihop med en personlig tränare. På det viset kan du få professionell rådgivning och undvika smärta kopplad till träning.

5. Stress Stress är en av de absolut vanligaste orsakerna till många olika typer av smärttillstånd. Spända muskler är ett klassiskt stressymptom som lätt kan leda till värk – både i ryggen och andra kroppsdelar. Försök att bygga en vardag där stress kan få finnas men aldrig får ta över. Ett smart knep är att kartlägga vilka delar i livet som triggar stressen hos just dig och att försöka varva dessa delar med saker som gör dig lugn. Enligt forskningen skulle de flesta av oss må bättre med mer träning, goda relationer och gulliga djur på schemat.

Andra artiklar

Bli medlem

Bli medlem

Våra flexibla medlemskap finns i många varianter bara för att passa just dig och din träning.