Träna allsidigt – stora fördelar med varierad träning

Din kropp är byggd för att röra på sig och att träna allsidigt. Så för att må bra i både kropp och knopp är det viktigt att hålla igång, helst lite varje dag. Med varierad träning kan du förbättra både hälsa och personbästa. Dessutom blir det extra kul.

Hur mycket varje människa bör röra sig varierar såklart, men rekommendationerna är två till tre timmar i veckan som genomsnitt. Höjer du ribban lite och vill få bra effekt av träningen kan du öka dosen. Fokusera dessutom på att variera övningarna – träna allsidigt helt enkelt. Att enbart göra armhävningar eller nöta samma löprunda gör din kropp bekväm, vilket gör att du missar resultat som gynnar hela kroppen.

Träna allsidigt – vinsterna

Det finns många fördelar med att träna allsidigt. Här har vi samlat några av de främsta argumenten.

Din kropp gillar att utmanas Vi mår bättre både fysiskt och psykiskt av träning. Genom att variera träning och inkludera många muskelgrupper håller du muskelcellerna i kroppen alerta, vilket är viktigt. Det motsatta händer nämligen om du inte varierar övningarna: muskelcellerna blir inaktiva och tappar drivkraft. Genom att variera styrka med balans och rörlighet gör du kroppen mer allsidig och funktionell. Nya övningar gör hela dig alert, vilket kan förebygga skador även i vardagen. Och dubbel effekt är den allra bästa, eller hur? Här skriver Karolinska Institutet om muskelceller och träning.

Du blir starkare av allsidig träning Låt oss ta ett konkret exempel. Om du bara tränar armhävningar för att sätta nytt pers i bänkpress så har du förmodligen en maxvikt i dig. Men genom att involvera fler muskler i armar, bröst och bål tillsammans med exempelvis gummiband för ökad rörlighet höjer du taket för din potential. Detta gäller hela kroppen. Snabba, rörliga och starka muskler är en grym kombo.

Det är roligare att variera! Mentala morötter är nog så viktiga. Om du redan när du går upp på morgonen vet exakt vad du ska göra blir allting rutin. Det är bra med fasta punkter i livet: men helst uppblandat med variation. Går du med glädje in i varje träningspass brukar resultaten bli därefter. Träningspassen ska vara ett härligt avbrott från jobbet och resten av vardagspusslet. Variera, så kommer du längta efter nästa träningspass.

Variera din träning och hitta ny träningsglädje. För glädje är ju den ultimata effekten av det mesta i livet!

Andra artiklar

Bli medlem

Bli medlem

Våra flexibla medlemskap finns i många varianter bara för att passa just dig och din träning.