Träna smart med battle ropes

Har du sett de där långa repen som finns i gymmet? De kallas battle ropes eller snake ropes och är ett riktigt bra funktionellt redskap. Vid första anblick kanske träningen inte ser så ansträngande ut, men låt dig inte luras. Träning med battle ropes är jobbigt för hela kroppen och maxpulsen skjuter snabbt i höjden. Här ger vi några anledningar till varför du ska träna med battle ropes samt tre smarta övningar.

Helkroppsträning

Genom upprepade rörelser med repen ökar du både din kondition, styrka och explosivitet. Eftersom du aktiverar axlar, armar, rygg, bål och ben tränar du hela kroppen.

Låg skaderisk

Battle ropes är skonsam träning eftersom du gör funktionella rörelser utan allt för stora vikter. Du sliter inte heller på knän eller leder som vid till exempel löpning.

Stabil bålträning

När du tränar med battle ropes är det viktigt med en aktiverad bål. Du använder i princip alla muskler i bålen vilket gör att du kommer åt muskler som annars är svåra att aktivera.

Tre övningar med battle ropes: Vågen x 3

Stående våg - Vågen är kanske den vanligaste övningen med battle ropes och går ut på att du skapar vågor med repen genom att pendla med armarna. Ju snabbare du kör desto jobbigare blir det – försök hålla ett högt tempo och göra så stora vågor som möjligt.

Sittande våg - Om du vill isolera överkroppen kan du sätta dig ner och köra övningen sittande. Gör precis som när du står upp, men känn hur det suger extra i magen och fler muskler aktiveras.

Våg i plankan - En tredje variant är att göra vågen i plankan. Då använder du en arm i taget medan du balanserar på den andra. Försök hålla en rak och stabil kropp utan att svanka eller få upp rumpan i vädret.

Andra artiklar

Bli medlem

Bli medlem

Våra flexibla medlemskap finns i många varianter bara för att passa just dig och din träning.