Vilken träningstyp är du?

Vilken träning passar mig? Det är en fråga som de flesta som tränar ställt sig själva. Det finns givetvis många parametrar och variabler som spelar in, beroende på såväl ålder som yrke.

Här är fyra vanliga träningstyper och vad som är viktigt att fokusera på om du tillhör dem.

En timme om dagen-typen Yngre vuxna behöver en timmes fysisk aktivitet dagligen, för att ordagrant citera Folkhälsomyndigheten. Ökad puls och få upp andningen är det viktiga, för att redan i unga år lägga grunden till en bra fysik. Dagens ungdomar deltar allt mer sällan i fysisk aktivitet, därför är bra träningsrutiner viktiga. Denna träningstyp passar alla yngre vuxna. All konditionsträning är bra, men du bör även se till att få in åtminstone två styrkepass i veckan.

Fokus: Daglig pulshöjande och styrka två gånger i veckan

Kompensera träning efter vardag-typen Våra arbetsliv kan se väldigt olika ut. Från väldigt mycket stillasittande till tunga arbetspass dagligen. Utifrån hur vardagen ser ut kan du skapa din träningstyp, anpassa träning efter arbetslivet. Kontorsarbete behöver kompenseras upp med både rörlighet, styrka och kondition. Starkt fysiskt arbete behöver inte lika mycket styrketräning på fritiden, utan mer kondition och smidighet. Och även återhämtning, såklart.

Fokus: anpassning, men kondition och återhämtning gäller alla

Vardagsmotion-typen Livspusslet innehåller många bitar, som ibland känns omöjliga att få ihop. Denna träningstyp cyklar till och från jobbet eller tar alltid trapporna istället för hiss. Gör armhävningar mot vägg medan middagen kokar. Vardagen gömmer många bra träningsmoment som både sätter fart på blodcirkulationen och höjer pulsen. Och ha alltid träningsskorna nedpackade, utifall att.

Fokus: få in rörelse och aktivitet i varje lucka

Hardcore-typen Besöker du gymmet dagligen, eller flera gånger i veckan? Då tillhör du träningens hardcore-typ, som aldrig räds att fylla på stången med vikter. För dig är det viktigt att fördela passen jämnt mellan muskelgrupperna. Bra magmuskler behöver stabil rygg, styrka i biceps behöver triceps och så vidare. Dessutom är det viktigt att fylla på med kolhydrater mellan träningspassen, så att immunförsvaret inte påverkas negativt. Fuska inte heller med din sömn, det är under nattens vila som musklerna byggs.

Fokus: fördela pass mellan muskelgrupper, fyll på med glykogen och sov ordentligt

Träning efter 65-typen Kroppen förändras genom livet. Det är viktigt att vara aktiv, men anpassa träningen efter kroppen och vad du klarar. Din träningstyp efter 65 bör fokusera på styrka, smidighet och balans. Starka muskler stärker skelettet och minskar benskörhet. Maxa inte lyft som i yngre dagar, jobba gärna med kroppen som vikt i övningarna. Balansträning blir även viktigare med åren. Var även noga med att både stretcha och återhämtning mellan passen.

Fokus: styrka, smidighet och balans

Och kom ihåg att all träning är bättre än ingen alls!

Andra artiklar

Bli medlem

Bli medlem

Våra flexibla medlemskap finns i många varianter bara för att passa just dig och din träning.