Så påverkas din psykiska hälsa av träning

Träning är toppen för kroppen. Men regelbunden fysisk aktivitet har även väldigt positiva effekter för att både lindra och förebygga psykisk ohälsa.

Några kilometer på löpbandet? Hissa lite skrot? Eller ett gruppträningspass som höjer både flås och puls? Alla träningsvarianter kan förbättra ditt mentala välmående. Här är fyra tydliga exempel på hur träning påverkar din psykiska hälsa positivt.

Ökad blodcirkulation En av grundbultarna för att kroppen ska må bra är en bra blodcirkulation. När du tränar ökar blodcirkulationen, vilket gör att cellerna tar upp mer syre i kroppen. De psykiska effekterna av bättre blodcirkulation är att stresshormoner som adrenalin och kortisol sjunker. Du blir lugnare och sover bättre, vilket höjer ditt allmäntillstånd.

Mer endorfiner Träning frigör det härliga hormonet endorfin i hjärnan, vilket höjer vårt välbefinnande rejält. Endorfin ger euforikänslor och lyckorus – men är dessutom bra för att lindra smärta, läka skadade vävnader i kroppen och stimulera immunförsvaret. Skratt, förälskelse och träning är tre vackra ting som frigör endorfinerna. Och regelbunden träning frigör endorfinerna lika regelbundet, vilket kan dämpa både ångest och nedstämdhet långsiktigt.

Skapar nya hjärnceller Tidigare var forskare tvärsäkra: hjärnan krymper med åldern och det finns ingen återvändo. Idag vet vi att fysisk aktivitet bidrar till nybildandet av hjärnceller i hippocampus – den delen som påverkar vår minnesförmåga. Träning håller hjärnan i bättre skick, vilket inte minst är viktigt för ditt välbefinnande ur ett längre perspektiv.

Mildrar även långvariga symptom Psykisk ohälsa ser olika ut och varierar från person till person. Vissa drabbas tillfälligt, medan andra får kämpa länge och återkommande med ångest och nedstämdhet. Det gemensamma, oavsett tillfälliga eller längre tillstånd, är att träning kan mildra psykisk ohälsa för alla. Träning mildrar psykisk ohälsa även för personer med långvariga problem. Småsaker som ett miljöombyte, ändrade tankebanor och umgås i grupp på gymmet har positiva effekter.

Glöm inte att du ska träna för att må bra, både i kroppen och själen!

Andra artiklar

Bli medlem

Bli medlem

Våra flexibla medlemskap finns i många varianter bara för att passa just dig och din träning.