Har du för hög vilopuls?

Att hålla vilopulsen nere är ett av de effektivaste sätten att minska risken för hjärtinfarkt och för att leva längre. Men vad är en låg vilopuls? Och hur sänker du en vilopuls som är för hög?

En hälsosam vilopuls, alltså antalet slag hjärtat slår i situationer som inte är fysiskt ansträngande, ligger på mellan 60 och 72 per minut för en vuxen person. Det exakta antalet skiljer sig lite åt beroende på hur gammal du är och vilket kön du har. Rent generellt har barn högre puls, upp till tio årsåldern ligger den oftast på 110. Likaså har vältränade personer en betydligt lägre puls, runt 45–55.

Likaså kunde de se att den fjärdedel av deltagarna som hade en vilopuls på under 65, i genomsnitt levde fem år längre än de som hade en vilopuls på 80 eller mer.

Hur sänker du en vilopuls som är för hög?

Det korta svaret är träning. Och då särskilt konditionsträning. För att snabbt sänka pulsen krävs minst tre konditionspass per vecka där du når maxpuls. Detta kan med fördel ske med hjälp av intervaller. Enligt samma studie kan du då sänka pulsen med mellan två till fem slag per månad.

Men även lättare konditionsträning hjälper, varva snabba promenader med något joggingpass per vecka.

Andra faktorer som höjer vilopulsen

Om din vilopuls är hög trots att du tränar mycket kan det vara läge att se över följande pulshöjare:

– Snus och cigaretter. Nikotin stressar hjärtslagen, ett skäl så gott som något till att sluta före nyår.

– Kaffe. Nej du måste kanske inte sluta helt, men koffeinet höjer även det pulsen – så drick med måtta.

– Stress. Det är lättare sagt en gjort att stressa mindre när en är helt uppe i det. Men testa meditation eller yoga för att hjälpa kroppen att varva ner under stressade perioder.

Andra artiklar

Bli medlem

Bli medlem

Våra flexibla medlemskap finns i många varianter bara för att passa just dig och din träning.